Sine Solem

Hoe het allemaal begon…

Soms brengt het leven een onverwachte wending, schijnt het licht net anders, smaakt je koffie bitter en zoet tegelijk, leidt een zachte bries je een andere weg in dan je gewoon bent en leer je het leven anders zien.

Anne en ik kennen elkaar nu zes jaar. Onze eerste ontmoeting vond plaats tijdens de internationale muziekstage in Dinant, waar we ontdekten dat we niet alleen dezelfde humor deelden, maar beide ook een grote passie voor drama hadden. Stiekem beeldden we nu en dan wel eens de zotste fantasieën uit, als niemand keek natuurlijk. Onze giechels daarentegen konden we moeilijk verborgen houden aan de buitenwereld. Na die bijzondere week in Dinant, brachten onze muziekstudies ons naar andere plekken en ging onze vriendschap in een winterslaap.

Een kort telefoontje, vijf jaar later, zorgde ervoor dat ik plots tien minuten later voor haar deur stond. Het lot had het zo bestemd dat we op dat moment allebei in Lübeck waren. Lübeck, de kleine stad gekend van Buxtehude, gelegen in het Noorden van Duitsland. We bleken al twee maanden aan dezelfde school te studeren zonder dat we elkaar waren tegengekomen. Natuurlijk hadden de maatregelen omtrent COVID-19 daar ook wat mee te maken. In ieder geval, het toeval had ook nog eens bepaald dat we op dat moment terug van elkaar wilden horen na zo’n lange tijd van stilte. Wanneer Anne in een berichtje ‘groetjes uit Lübeck’ stuurde was ik stomverbaasd. Bedoelde ze echt Lübeck, in Duitsland? Ik belde haar direct op, en in een gekke euforie deelde ze me haar adres, ik sprong op mijn fiets en even later stond ik voor haar deur.

Vanaf toen startte een nauwe vriendschap. In de vijf jaren dat we niet van elkaar hoorden, bleken we op veel vlakken in dezelfde richting te zijn gegroeid. De passie en het enthousiasme die we toen in Dinant deelden, flakkerden terug in ons op. We krijgen vaak de vraag of we zussen zijn, dan glimlachen we even naar elkaar.

In onze ontwikkeling als artiest hebben we veel meegemaakt. Daarbij botsten we beide op de onschendbare trotsheid van klassieke muziek en zochten we naar andere manieren om te creëren en musiceren. Onze ervaring en kennis, creativiteit en diepgang willen we nu bundelen. Een samenwerking is dan ook een logisch gevolg.

De dag dat we elkaar ‘opnieuw’ leerden kennen, scheen de zon net wat anders achter de wolken, dronk ik thee in plaats van koffie, begeleidde de wind me naar een nieuwe plek en veranderde het mijn leven.

Benieuwd hoe een kotamo in combinatie met saxofoon klinkt? Hier kan je onze eerste improvisatie beluisteren die we afgelopen zomer hebben opgenomen.

Anouk